Followers

Sunday, February 13, 2011

Mancing di Semporna: 4 & 5 Feb 2011

Salam semua, trip ni dah seminggu berlalu... 4 hari cuti raya cina, satu call dibuat kpd bro Roy di Semporna bertanyakan kalau ada program mancing sempena cuti yg panjang nie...


Seperti dijangka jawapan dari Roy.. "ada.. dtglah, mau mancing pagi ke... petang ke.. malam ke.. dtg je.. aku tunggu". Jawapan dari pemancing tegar.. pantang ada masa free, hayun joranlah kerjanya....


Jumaat (4 feb 2011)


11.00 pagi: bertolak ke Semporna dr Tawau bersama isteri n anak2...... jarak lebih kurang 100km..



Sampai kerumah Zamri pada jam 12.20 th... terus ke masjid berdekatan utk solat Jumaat... tanpa disangka sebaik saja selesai solat... Roy dtg mengajak "menarik".. perkataan lain bagi menunda/ trolling... ajakkan yg tak mampu kutolak.. "warming up" katanya,..krn trip sebenarnya esok (sabtu)...



Selesai aje makan tengahari, kami terus ke sungai airport.. tempat parking bot, bro Amir telah menunggu disitu...


Kerapu pertama mangsa gewang strike pro kaler hijau...



Kerapu kedua & terakhir pada petang itu....




Brother Roy & amir... perjalanan pulang selepas sesi warming up... esok baru betul2 mancing....



Sabtu (5 Feb 2011)

Seawal 6.30 pagi kami tlh bertolak dari rumah Zamri.. bertiga (Saya, Roy & Fauzi).. Bro Amir tak dpt turut serta krn "urusan Tokek" di Pulau Larapan...



Setelah sesi menunda yg tiada sambutan dari pemangsa.. hanya sekali sambaran pd lure strike pro... akibatnya satu lagi gewang terpaksa kuhadiahkan kpd ikan sebagai cenderahati... menyebabkan kami mengambil keputusan membottom pula di perairan Menampilik...


Hasil pancingan berumpankan udang pasar...


Brother dgn ikan Bayan...



Ikan Pogot?.. Jebong Afrika.. cantik ikan nie...




Jebong lebih 1 kg... disini femes dgn nama Pogot..biasanya hanya dipanggang... sedap dimakan, tarikannya juga boleh tahan.. kalau saiz begini.. syok dilayan dgn set pancingan ringan.. tapi awas dgn giginya.... kalau tidak.....



..... Berbalut jari.. hehehe..



Roy dgn Pogotnya...



Ikan apa entah....



Bro Fauzi juga berjaya menaikkan Pogot dgn koyan....


Roy & Pogot Negro...



Roy dgn kerapu..



Karang pun naik jugak...



Hasil setengah hari mancing...

Lain kali mancing lagi... bye, jumpa di lain laporan..


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Sila Klik... please !!!